Odpowiednia pielęgnacja porzeczek

Ogromną popularnością wśród działkowiczów oraz osób uprawiających drzewa i krzewy owocowe we własnym ogrodzie cieszą się krzewy porzeczek. Niekiedy bardzo łatwo możemy spotkać tego typu krzaczki również przy starych wiejskich domach. Porzeczki w każdej odmianie od wielu lat były obecne w naszej tradycji kulinarnej.

Wykorzystanie owocu porzeczki

cięcie porzeczkiZ owoców porzeczek można otrzymać nie tylko naturalne soki, kompoty, czy dżemy. Bardzo często można je wykorzystywać również do dań wytrawnych. Przykładem takiego rodzaju dania mogą być między innymi sosy do mięs. Porzeczka bardzo dobrze się komponuje z różnego rodzaju typami mięs. Zawdzięcza to przede wszystkim swojemu kwaskowatemu smakowi. Nie mniej jednak warto jest dokładniej przyjrzeć się temu, jak należy dbać o krzaczki porzeczek. Najbardziej istotnym zabiegiem jest cięcie porzeczki. Ma on na celu usunięcie pędów starych, uszkodzonych oraz chorych. Na ich miejsce wyrosną nowe, które dostarczą nam duże ilości tego smacznego i zdrowego owocu. W przypadku, gdy dostrzeżemy, że dany pęd jest chory konieczne jest jego natychmiastowe usunięcie. Nie powinniśmy jednak robić tego, gdy istnieje ryzyko wystąpienia przymrozków. W przypadku pozostałych zabiegów o charakterze pielęgnacyjnym, w tym cięcia dokonywanego po owocowaniu krzewów konieczne jest sprawdzenie, na których pędach występuje mniej owoców. Oznacza to, że pędy są już stare. Co do zasady pędy w przewie porzeczki powinniśmy przycinać co cztery lata.

Do tego celu konieczne jest wykorzystanie bardzo ostrego sekatora. To właśnie to narzędzie jest najlepsze do wykonywania tego rodzaju prac. Istotne jest jednak przycinanie pędów pod kątem około czterdziestu pięciu stopni. W ten sposób niezwykle łatwo będzie można nadać odpowiedni kształt miejscom, z których wyrosną nowe pędy.