Obserwacja dzikich zwierząt żyjących na co dzień w lasach może dawać nam wiele satysfakcji, ale również cennych wskazówek. Wystarczy przyjrzeć się co robią ptaki szykujące się na przyjście kolejnej zimy aby odkryć gdzie znajduje się najwięcej witamin potrzebnych na wzmocnienie odporności naszego organizmu.
Dzika róża źródło witaminy c
Ptaki zostające w naszym kraju na zimę już od wczesnej jesieni zaczynają szykować się na przyjście zimnych i krótkich dni. Idąc na spacer do lasu czy parku warto spojrzeć co robią małe ptaszki. Jeszcze więcej informacji możemy wyciągnąć będąc w lesie na grzybach. Gdyż okazuje się że wiele zwierząt poszukuje źródeł witamin. I tak ptaki zjadają owoce jarzębiny czy dzikiej róży. Owoce te są pełne witaminy c, która ma wpływ na naszą odporność. Zatem będąc w lesie na grzybach lub zwykłym spacerze warto przystanąć przy krzewie dzikiej róży i zerwać jej owoce. Po powrocie do domu usunąć z owoców nasionka i zacząć suszenie. To w skórce owoców dzikiej róży znajduje się najwięcej witaminy c. Owoce te możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Wielką popularnością cieszy się herbata dzika róża skórka z której zrobiona jest herbata jest niczym innym jak suszonym owocem tej rośliny. Herbata z dzikiej róży ma doskonały smak. Można ją dosłodzić miodem lub zwykłym cukrem. Dzięki zbiorom można cieszyć się doskonałym smakiem herbaty której znamy pochodzenie. Nie ma również potrzeby zażywania witaminy c w tabletkach i suplementach diety, gdyż skórka z dzikiej róży zawiera jej bardzo dużo. Suszona skórka dzikiej róży jest stosunkowo droga. Dlatego warto samemu zebrać owoce róży podczas wizyty w lesie.
Pierwsze efekty spożywania skórki z róży widoczne są już po kilku tygodniach, przestajemy chorować i nie mamy problemów z katarem czy kaszlem. Skórka oprócz tego, że jest pełna witamin, wykazuje działanie odżywiające i oczyszczające. Herbatę z dzikiej róży mogą również pić osoby z problemami trawiennymi. Herbata ma bardzo dobry smak i z pewnością przypadnie do gustu każdemu.