Wielozadaniowe noże fiskars

Wszyscy wiedzą jaką rolę w kuchni pełnią noże. Bez nich ciężko cokolwiek pokroić czy obrać. Dlatego bardzo ważny może okazać się wybór noży, gdyż nie każdy spełni swoją rolę, zwłaszcza jeśli będziemy musieli przeciąć mięso, w którym będzie znajdowała się kość.

Jakie noże wybrać do kuchni?

nóż fiskarsW sklepach wielobranżowych jest wiele noży, które podobno nadają się do każdego. To nie prawda. Nie ma noża, którym pokroimy wszystko. Tak naprawdę każdy nóż powinien służyć do czego innego. Na przykład nóż fiskars do mięsa powinien być używany tylko do krojenia mięsa, specjalny nóż do pieczywa powinien kroić tylko pieczywo a nóż do warzyw powinien kroić warzywa. Jeśli nóż służący do krojenia mięsa użyjemy na przykład do pokrojenia cytryny może on się stępić i będzie do wyrzucenia. Dlatego kupując noże trzeba brać pod uwagę wszystkie okoliczności i kupić ich odpowiednio dużo. Warto zwrócić uwagę na różnice miedzy zwykłymi nożami a nożami fiskars. Zwykłe noże nie nadają się mycia w zmywarce, a jeśli umyjemy je w zmywarce mogą się stępić lub może zardzewieć. Noże fiskars spokojnie można myć w zmywarce, bez obaw, że coś się z nimi stanie. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na jakość zwykłych noży i na długość ich przydatności. Otóż zwykłe noże bardzo szybko się tępią i owszem, można je naostrzyć ale po kilku naostrzeniach już są bezużyteczne i nie przekroją nawet bułki. Oprócz tego kupując zwykłe noże trzeba mieć na uwadze fakt, że po niedługim czasie będzie trzeba znowu je kupić.

Kupując noże do kuchni wydajmy na nie nieco więcej pieniędzy, bo naprawdę warto. Głównie dlatego, że kupimy raz i będziemy je mieć na lata, oprócz tego chyba szybciej i lepiej jest je wrzucić po użyciu do zmywarki niż stać przy zlewie i myć te, których nie da się umyć w zmywarce.